Téli esték

2014. február 21-én és 28-án várunk szeretettel!

Ropjuk el a telet, hogy jöhessen a tavasz!

17:30 -Egészségmegőrzés és gyógyulás a természet erejével
Juhász Péter előadása
19:00 -Táncház (tekerős, moldvai)
Nyenyere Egylet muzsikájával

A program mindenki számára ingyenes!
Hozd a barátaidat is :)


Vannak jó dolgok, amiket minden évben várunk. Ilyen a Téli esték programsorozat. Az ötletet a hosszan sötét téli esték adták. Miért ne tanulhatnánk, tervezhetnénk együtt, ezzel is fényt lopva a hideg télbe. 2014-ben a súlypontot a népi tudásra helyezzük, hagyományaink megismerésével és fölelevenítésével. Színes témák, táncház és előadások roppant érdekes témákban kreatív tevékenységgel kiegészülve.

TÁNC: A tánc fontos szerepet töltött be a falusi ember életében. Át- meg átszőtte ünnepeit, de munkás hétköznapjait is gyakran színesebbé tette. A falusi fiatalság egyik legkedveltebb szórakozása volt a múltban, a táncalkalmak jelentették egyúttal a fiatalok ismerkedési lehetőségeit és az emberekkel való érintkezés társas formáit is.
Nem csak a legény- és leánykorban, hanem később is elmaradhatatlan volt a táncismeret. Hatott a természetes mozgáshajlam és a társas kapcsolatok megteremtésének igénye, emellett számos közösségi esemény, ünnep alkalmával követelmény volt, hogy a résztvevők táncolni tudjanak.


NÉPI GYÓGYÁSZAT A népi hiedelmek és szokások, valamint az ésszerű tapasztalatok, az évszázados népi bölcsesség felhalmozódása és együttes megjelenése jellemzi a népi gyógyítás hagyományait. A közelmúltban még szintén ott ültek a piacokon a gyógynövényeket árulgató öregasszonyok. Valamit átmentettek ők a múltból, valami olyat, amelynek értékére csak most, napjainkban figyelünk fel újra. Hiszen két évszázad múltán éppen újabban ébredt rá az emberiség a
hagyományok, köztük a babonának bélyegzett népi gyógyító tudás jelentőségére. Többek között az orvostudomány is rádöbbent arra, hogy milyen gyógyerő rejlik a természetes anyagokban, szemben a szintetikus gyógyszerek hosszú távon mérgező hatásával. Nyilvánvalóvá vált, hogy az orvostudománynak van mit tanulnia a nép által felhalmozott tudásból. Ezért nem véletlen, hogy a világ különböző tájain – s különösen a harmadik világban – érdeklődéssel fordulnak a népi gyógyításhoz, hogy felhasználhassák a helyben található nyersanyagokat.

A program a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal és a Balassi Intézet támogatásával valósul meg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések